Blog

Mijlpalen

Vandaag is Jesse drie weken thuis. Wat zo ontzettend leuk is aan deze tijd is dat het vol zit met mijlpalen voor ons. Een eerste ditje en een eerste datje. Alles is bijzonder en uniek. Samen kunnen we eindeloos staren naar Jesse en weg smelten bij het zoveelste lachstuipje. We herkennen steeds meer geluidjes en gedrag. Vooral het geluidje dat hij maakt voordat hij gaat spugen herkennen we goed, dan is het rennen geblazen met de spuugdoek in de hand. Al spuugt Jesse lang niet zo veel meer als in het ziekenhuis, maar toch nog wel dat mondje na elke voeding. Ook het geluidje dat Jesse maakt als hij zijn speen in heeft en ongeduldig aan het worden is richting een voeding is helaas niet in woorden uit te drukken, maar die is ook oh zo leuk.

We hebben dinsdag een controle gehad in het Hofpoort ziekenhuis bij de kinderarts van Jesse. Alles is nagekeken, de vragen zijn weer gesteld en in een razend tempo zat het er weer op en konden we door naar de pedagoog. Bij haar hebben we vijf minuten tips gekregen en toen was het alweer tijd voor de fysio. Daar hebben we wel wat langer gezeten. De fysiotherapeut heeft veel gevraagd over Jesse en goed naar hem gekeken en dat zal zij het komende jaar geregeld blijven doen. Bij vroeg geboren kinderen is er vaak een fysio programma,  om zoveel mogelijk te voorkomen aan beperkingen in het bewegen en extra begeleiding te geven aan de ouders. Een fijn idee voor ons. We merken al wel dat het erg veel is om vanuit alle hoeken begeleiding te krijgen, maar goed dat wisten we vooraf. Morgen start ons traject bij het consultatiebureau, daar kunnen we gek genoeg wel weer naar uit zien. Er vanuitgaande dat hier echt even de tijd genomen wordt voor Jesse en zijn ouders en dat we wat tips en trucs mee krijgen waar we die nodig hebben.

Veel mensen kennen de ‘Oei ik groei’ boeken wel. Wij hebben een oude druk liggen en die deze week eens door gebladerd. Erg leuk om te herkennen wat al is geweest en te lezen wat nog gaat komen. Maar tegelijkertijd werkt het enigszins verwarrend voor ons omdat de ene stap of sprong komt op de geboorteleeftijd en de ander komt pas zoveel weken na de gecorrigeerde leeftijd. We probeerden bij de kinderarts hier duidelijkheid over te krijgen, maar die dacht dat merendeel van de sprongen omgerekend moeten worden naar de gecorrigeerde leeftijd. Dan zou Jesse dus nu een week oud zijn, want vorige week 15 maart was de uitgerekende datum. En dan zou Jesse ook pas over een week of vijf beginnen met helder om zich heen kijken, gericht kijken naar voorwerpen en spelen met die voorwerpen. Toch kregen wij het idee dat Jesse een andere telling aan houdt en qua stappen en sprongen tussen de geboorteleeftijd en de gecorrigeerde leeftijd in is gaan zitten. We vinden hem soms ontzettend alert,dan volgt hij ons of een voorwerp heel duidelijk met zijn ogen. We hebben een speelkleedje met een speelboog en daar hebben we Jesse nu al een paar keer onder laten zitten, ook daar liet hij zien wat met de omgeving te willen. Jesse maakte vrolijke geluidjes en kon niet van de speeltjes afblijven. Het overprikkelen is wel een ding wat we in de gaten houden. Na tien minuutjes bezig zijn met de speeltjes zagen we duidelijk dat het hem teveel werd en zijn we weer gestopt. Zo zullen we heel langzaam aan gaan opbouwen met prikkels aanbieden en aanwennen.

Deze week hebben we onder andere de volgende mijlpalen gehad: de mijlpaal spelen met een speelboog, mijlpaal pret hebben, de mijlpaal rammelaar vasthouden, mijlpaal knuffelen met een knuffel die net zo groot is als Jesse, de mijlpaal buiten zitten in de zon (heeeel eventjes) en de mijlpaal op de foto gaan met een lief vriendje. Iets waar we deze week ook mee begonnen zijn is het inbakeren, een mooie toevoeging. Jesse is er veel rustiger door en valt er sneller mee in slaap. Hij blijft er helaas nog niet lang mee door slapen, maar goed het is een stap vooruit voor de nachten. Het is gek hoe aan de ene kant de dagen en nachten allemaal op elkaar gaan lijken en tegelijkertijd er elke dag zoveel gebeurt. Het maakt ons benieuwd naar alles wat komen gaat. En hoe heerlijk dat de lente nu begonnen is en we steeds meer zonnestralen tegemoet gaan. Ook zo fijn!